En av vår tids mest populära cyklar är mountainbiken, även kallad MTB. Men att bara kalla denna typ av cykel mountainbike är missledande eftersom det finns massor av olika variationer. Trots de olika varianterna kan man dela upp mountainbikes i fyra huvudgrupper: Helstel (odämpad cykel), hardtail (framdämpad cykel), heldämpad cykel och softtail. Efter det att mountainbiken vuxit stort i popularitet under 1990-talet introducerades mountainbike som olympisk gren 1996.

Många mountainbikes har specialdesignats för att vara snabba samt lättcyklade. En del cyklar har dämpad framgaffel medan andra är heldämpade, vilket innebär att de har utrustats med fjädring både fram och bak. Dessutom finns mountainbikes som helt saknar fjädring.

De allra flesta köper en mountainbike för att cykla på grusväg och i terräng men cykeln fungerar utmärkt på alla vägunderlag.

Mountainbiken utvecklades i USA och kommer ursprungligen från Kalifornien, San Francisco. Cyklister tävlade mot varandra genom att cykla Mount Tamalpais i Marin County på en tre kilometer lång grusväg (med en fallhöjd på cirka 400 meter) som blev terrängcykelns begynnelse. Det finns några olika tävlingsdiscipliner för mountainbike idag med cyklar som specialdesignats för de olika tävlingsgrenarna. De olika mountainbikecyklarna är bland annat cross country (XC) terrängcyklar, endurocyklar (eller ”all-mountain”), freeride terrängcyklar och downhillcyklar.

Rekommenderade artiklar