Så klär du dig rätt för cykling

Oavsett om du cyklar mest på sommaren eller under hösten är det viktigt att tänka på vad du har för kläder på dig. Det viktigaste du ska ta hänsyn till är temperaturen så att du inte blir nedkyld när du cyklar. För att undvika att bli för kall under cykelturen är en långarmad träningströja bra att ha. Det finns många bra och funktionella långärmade träningströjor för dam som du kan köpa. Du kan med fördel ha flera långärmade träningströjor för dam i din garderob. En sådan tröja kan du använda även till andra träningsformer, vilket är en fördel.

Använd cykelbyxor med vaddering

Det viktigaste är att inte frysa i sadeln. När det är sommar och över 20 grader är risken liten för att du ska frysa. Då behöver du inte tänka lika mycket på att bära värmande kläder. När du ska cykla längre sträckor är det alltid bra att ha vadderade cykelbyxor. Sådana byxor motverkar skavsår och gör cykelturen mer bekväm. På överkroppen är det bäst att bära en kortärmad cykeltröja som har en slimmad passform med ett något längre ryggslut som täcker hela ryggen när du sitter framåtlutad. En tröja som har några fickor baktill är också praktiskt att ha. Där kan du ha snacks och andra bra saker.

Ta inte på dig för mycket

Under våren och hösten när det är lite kallare ute, under 20 grader, spelar kläderna en viktigare roll för hur din cykeltur blir. Under sen vår och tidig höst när temperaturen fortfarande är över 10 grader kan lättare skalkläder som har en god andningsförmåga vara praktiskt att ha. Du kan utgå ifrån din sommarklädsel och lägga på ett tunnare ytterlager som blir ett stopp för vinden. Du kan med fördel komplettera din sommaroutfit med arm- och benvärmare för att hålla värmen. Du kan även ha en långärmad träningströja under en kortärmad cykeltröja. Under denna period är det många som klär sig för mycket och blir för varma. En tumregel som är bra att gå efter är att det ska kännas lite ruggigt när du beger dig ut på cykeln men att du snabbt blir varm när du får upp pulsen.

Klä dig ordentligt när temperaturen går mot noll

När temperaturen ligger någonstans kring 0-10 grader blir kläderna desto viktigare. Vid den här tidpunkten är det bra att använda ett par byxor som stoppar vinden och har en god ventilation. En varmare cykeljacka på överkroppen är perfekt. Under den kan du ha en värmande tröja med god andningsförmåga. När det blir kallare är cykelhandskar viktiga att ha för att inte frysa för mycket om fingrarna. En mössa eller en buff på huvudet kan också vara skönt att ha. När du har bra kläder kan du träna nästan hela året runt på cykel.

Rekommenderade artiklar