Långfärdscykel

För dig som funderar på att ge dig ut på en cykelsemester för första gången kan det vara klokt att köpa en begagnad långfärdscykel istället för att köpa en ny. När du väljer en cykel för längre färder bör du ha klart för dig vilken typ av cykel som du trivs bäst med. Planerar du att cykla långa sträckor i ganska snabb fart eller att ta det lite lugnare med tyngre packning? Ett tips är att använda din cykel till vardags så att du blir van vid den och lär känna din cykel ordentligt.

Vilken typ av styre din cykel har är viktigare än du kanske tror. Ett styre som ger möjlighet till flera olika handpositioner är att föredra. Efter några timmar på cykeln kommer du att bli ganska trött i både armar och händer och det är bra att kunna ändra position. En bekväm cykelsadel som är ”insutten” är snudd på ett måste för att undvika att få ont i ”baken” under längre cykelfärder.

Cykelns däck och hjul är den kanske känsligaste delen av din cykel. Punktering är det vanligaste problemet så det är bra att ta med en ny cykelslang i reserv. Försök att cykla så säkert som möjligt för att undvika att hjulet går sönder, för det blir ett större och dyrare problem.

Rekommenderade artiklar